exxo.fi

Eksoottisella tarkoitetaan ainakin vierasmaalaista, kaukaista, vierasta, erilaista, kiehtovaa, epätavallista, trooppista ja itämaista.

Eksoottisessa paikassa elämä sujuu toisin kuin kotona.Siinä missä suomalainen ihastelee eksoottisena Borneon viidakoita, Luxorin pyramideja ja paratiisisaarten palmuja, saksalainen tai japanilainen huokailee Lapin erämaiden lumoa. Sveitsin Alpeilta tulevalle Pohjanmaan lakeudet näyttäytyvät eksoottisen avarina ja tropiikista tulevalle lumi voi olla eksoottisempaa kuin mikään muu.

Eksoottisuus on sitä, että jokin on ennestään tuntematonta ja vaikuttaa siksi kutkuttavan oudolta ja jännittävältä. Eksoottisuus ihastuttaa ja joskus vihastuttaakin samanaikaisesti. Se, mikä lomamatkalla näyttäytyy kiinnostavan eksoottiselta, on usein kotikaupungissa nähtynä luotaantyöntävää sopeutumattomuutta.

Kun joku asia on yleistynyt, käynyt tutuksi ja soputunut paikallisiin olosuhteisiin, se ei ole enää eksoottinen. Harva pitää enää sellaisia eksoottisia hedelmiä kuten appelsiinia ja kiwi-hedelmää aidosti eksoottisena. Monet eksoottiset ruoat, kasvit ja eläimet ovat tulleet meille arkipäivisiksi tuttavuuksiksi emmekä edes muista niiden eksoottista alkuperää. Suomalainen panee vielä merkille perinteisestä Pohjois-Eurooppalaisesta poikkeavat ulkonäön, kuten oikein tumman ihon tai aasialaiset kasvonpiirteet - mutta ei pidä niitä enää läheskään niin eksoottisena kuin muutama vuosikymmen sitten.

Maailma pienenee jatkuvasti ja eksotiikkaa haetaan yhä kauempaa ja yhä äärimmäisemmistä olosuhteista. Aikanaan eksoottista oli se, miten elettiin parinsadan kilometrin päässä - nyt ei riitä enää pari tuhattakaan. Ehkä tänä päivänä suomalaisellekin eksoottisempaa kuin etelän lämpö, voisikin olla jokin entuudestaan vieras kolkka kotimaan kamaralla.